logo

Kadınların Güçlenmesini Anlamak

  • 2023-03-15

Kadınların güçlendirilmesi nedir?

    Kadınların güçlendirilmesi, kadınların öz-değer duygusunu, kendi seçimlerini belirleme yeteneklerini, kendileri ve başkaları için sosyal değişimi etkileme haklarını desteklemek olarak tanımlanabilir. Daha barışçıl ve huzurlu bir dünyaya ulaşmanın anahtarı olan temel bir insan hakkıdır.  

Batı ülkelerinde, kadının güçlenmesi genellikle tarihteki kadın hakları hareketinin belirli aşamalarıyla ilişkilendirilir. Bu hareket, oy hakkının önemine değinen 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında başlamıştır.

Kadınların güçlendirilmesi ve kadın haklarının desteklenmesi büyük bir küresel hareketin parçası olarak ortaya çıkmıştır ve son yıllarda çığır açmaya devam etmektedir. Uluslararası Kadınları Güçlendirme Günü gibi günler de ivme kazanıyor.

Ancak büyük ilerleme kaydedilmesine rağmen, kadınlar ve kız çocukları dünyanın her yerinde ayrımcılık ve şiddetle karşılaşmaya devam ediyor.

 

Kadınların güçlendirilmesine ilişkin konular:

1. Kadının Güçlenmesi İlkeleri (WEPs)

    BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve UN Women iş birliğiyle oluşturulan Kadının Güçlenmesi İlkeleri, kadınları yaşamın her alanında, iş dünyasında ve toplumda güçlendirmek için kullanılır.

Yedi temel prensipten oluşan WEPs, özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mevcut çalışmalarını güçlendirmesine, kurumsal politikalar ve programlar geliştirmesine, temel göstergelerini ve raporlama uygulamalarını analiz etmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. WEPs şu maddelerden oluşuyor:

 

1-Toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması

2- Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi, bu ilkelerin desteklenmesi

3-Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması

4-Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi

5-Kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması

6-Toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi

7-Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlanması

Tüm şirketlerinde fırsat eşitliği kültürünü daha güçlü ve daha kalıcı bir yapıya dönüştürmek amacıyla Yıldız Holding Kadın Platformu’nu hayata geçiren Yıldız Holding, Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza attı.

 

2. Kadınların güçlenmesinin küresel manzarası

    Cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır ve aynı zamanda barışçıl, refah bir dünyaya sahip olmanın da temelidir.

Ancak kızlar ve kadınlar tüm dünyada önemli zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Kadınlar tipik olarak güç ve karar alma rollerinde yeterince temsil edilmemektedir. Eşit işe eşit olmayan ücret alıyorlar ve genellikle işteki fırsatlarını etkileyen yasal ve diğer engellerle karşılaşıyorlar.

Gelişmekte olan dünyada, kız çocukları ve kadınlar genellikle erkeklerden daha az değerli görülüyor. Okula gönderilmek yerine genellikle evde ev işleri yaptırılıyor ya da yetişkin olmadan önce çeyiz karşılığı evlendiriliyorlar. Her yıl 12 milyon reşit olmayan kız çocuğu evlendirilmektedir.

Dünyanın çeşitli yerlerinde bazı ilerlemeler kaydedilse de, toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorunlarını düzeltmek için hala yapılması gereken çok şey var.

 

3. Kız çocuklarını ve kadınları güçlendirmek neden bu kadar önemli?

    Kadınların güçlendirilmesi, ailelerin, toplulukların ve ülkelerin sağlık ve sosyal gelişimi için esastır.

Kadınlar güvenli ve üretken hayatlar yaşarken tam potansiyellerine ulaşabilirler, becerilerini işgücüne katarak daha mutlu ve sağlıklı çocuklar yetiştirebilir. Ayrıca sürdürülebilir ekonomileri beslemeye ve toplumlara ve genel olarak insanlığa fayda sağlamaya yardımcı olabilirler.

Bu yetkilendirmenin önemli bir kısmı eğitimden geçer. Eğitimli kızlar, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde anlamlı işlerin peşine düşebilir ve ülkelerinin ekonomisine katkıda bulunabilirler. Ayrıca sekiz yıllık eğitime sahip olduklarında genç yaşta evlenme olasılıkları dört kat daha azalır, bu da kendilerinin ve ailelerinin daha sağlıklı olduğu anlamına gelir.

 

4. World Vision kadınların güçlendirilmesine nasıl yardımcı oluyor?

    Sağlıklı, eğitimli ve güçlü kadınların ve kızların değişimin temsilcileri olduğuna inanıyoruz.

Kadınlar ve kız çocukları desteklendiklerinde, haklarını dile getirme ve ayrıca topluluklarını savunma fırsatları elde ederler. Ayrıca sosyal statüde yükselebilirler ve bunu gelecek nesillere besleyebilirler. Bu, kadın örgütlerinin, kadınları güçlendirme politikalarının ve kadın hayır kurumlarının ivme kazanabileceği ve daha güçlü bir dünyaya katkıda bulunabileceği anlamına gelir.

Dil Seçiniz..