logo

İşyerinde Çeşitliliğin ve Kapsayıcılığın Faydaları

  • 2023-03-07

İş dünyasında çeşitlilik ve katılımın olumlu etkisi artık tartışılamaz bir ilke olarak kabul görüyor.

Deloitte tarafından yayınlanan rapora göre, çeşitlik ve kapsayıcılığı iş yapış şekillerinin temeline koyan şirketler çalışan başına 2.3 kat daha yüksek nakit akışına (1) sahip. Yine yapılan araştırmalar kapsayıcı ekiplerin yüksek çeşitlilik içeren ortamlarda ekip performansını yüzde 30'a kadar (2) iyileştirdiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda araştırmalar, çeşitliliğin sağlandığı yönetim ekiplerine sahip şirketler, daha az çeşitliliğe sahip muadillerine kıyasla gelirlerinde yüzde 19'luk bir artış elde ettiğini ortaya koyuyor (3).

Çeşitlilik ve kapsayıcılık (D&I) şirketlerin performansına somut faydalar sağlasa da uygulanması zordur. En önemli sorun, birçok şirketin zaten çeşitli ve kapsayıcı bir kültürü teşvik ettiklerine inanmalarıdır. Ancak, çalışanların yalnızca yüzde 40'ı (4) yöneticilerinin kapsayıcı bir ortamı teşvik ettiği konusunda hemfikir

 

Çeşitlilik ve kapsayıcılık nedir?

    İlk olarak, çeşitliliği ve kapsayıcılığı tanımlayalım (5);

Çeşitlilik, siyasi inançlar, ırk, kültür, din, sınıf ve/veya cinsiyet kimliği farklılıklarını ifade eder. İşyerinde çeşitlilik ise, çalışanlarınızın masaya yeni bakış açıları ve geçmişleri getiren bireylerden oluşması anlamına gelir.

Kapsayıcılık, herkesin dahil olduğunu, değer verildiğini, saygı duyulduğunu, adil davranıldığını ve kültürünüze dahil olduğunu hissetmesi anlamına gelir. Tüm çalışanları (6) güçlendirmek ve onların özel yeteneklerini tanımak kapsayıcı bir şirket yaratmanın bir parçasıdır.

Çeşitlilik ve kapsayıcılığın her iki yönü de önemlidir- içerme olmadan çeşitlilik zehirli bir kültürle sonuçlanabilir (7) ve çeşitlilik olmadan dahil etme bir şirketi durgun ve yaratıcılıktan yoksun hale getirebilir. Şirketler çeşitliliğe daha fazla odaklanmaya başlıyor, ancak birçoğu yapbozun kapsayıcı parçasını göz ardı ediyor. Hem kapsayıcılık (8) hem de çeşitlilik için uyumlu bir çaba göstermezseniz, iş gücünüz kendini yersiz ve desteksiz hissedecektir.

İş yerinde çeşitlilik ve katılımın faydaları

    Farklı ve kapsayıcı bir ortam, çalışanlar arasında bir aidiyet duygusu oluşturur. Çalışanlar işte daha bağlı hissettiklerinde, daha çok ve daha akıllıca çalışarak daha kaliteli işler üretme eğilimi gösterirler. Sonuç olarak, çeşitliliği ve kapsayıcılığı odağında tutan, benimseyen kuruluşlar, iş sonuçları, yenilik ve karar verme şeklinde büyük kazançlar görüyor.

Daha büyük yetenek havuzu

    İşe alma sürecinizin yapılanma şeklini değiştirmiyorsanız, her zaman aynı türden insanları elde edersiniz. İşe alım aramalarınızı geçmiş, etnik köken, yaş vb. dahil olmak üzere daha çeşitli adayları (9) kapsayacak şekilde genişletmek, yetenek havuzunuzu genişletir ve en iyi işe alınanı bulma şansınızı artırır.

Çeşitliliğin mevcut işinizi geliştirmesinin yanı sıra, günümüzde çalışanların yüzde 67'si (10) iş ararken çeşitliliği dikkate alıyor. Yapılan bir ankete göre (11), kadınların yüzde 72'si, siyahilerin yüzde 89'u, Asyalıların yüzde 80'i ve Latinlerin yüzde 70'i iş gücü çeşitliliğinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Daha çeşitli bireyleri işe almak, daha ilgili ve nitelikli başvuru sahiplerini çekmek için çok önemlidir.

Artan çalışan bağlılığı ve güveni

    Çalışanlar dahil olduklarını hissettiklerinde, daha fazla iş odaklı olurlar. Bağlılığı yüksek çalışanlar kuruluş için elinden gelenin fazlasını yapar (12). Bu daha yüksek bağlılığın karlılık, ekip morali ve elde tutma üzerinde dalgalanma etkisi vardır. Kapsayıcı işyerlerinde çalışan insanlar ayrıca daha iyi fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olma eğilimindedir (13). Sağlık sorunları için daha az izin alırlar. Şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık girişimlerini desteklediğinde, Y kuşağının yüzde 83'ü aktif olarak işlerine katıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur (14).

Dahası, kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturarak, çalışanlar ve liderlik arasında daha fazla güven (15) oluşturabilirsiniz; unutulmamalıdır ki bu, günümüz iş gücünde çok büyük bir sorundur. İK ve bağlılık liderlerinden yalnızca 5'te 1'i (16), çalışanlarının şirket liderlerine derinden güvendiğini kabul ediyor. Liderlerinize, ekip üyelerinin benzersiz yeteneklerini tanımayı ve çalışanları (17) ellerinden gelenin en iyisini yaptıkları için ödüllendirmeyi öğretmek, bu sorunun çözümü olabilir ve daha kapsayıcı bir iş yeri yaratabilir. Gerçekten kapsayıcı bir kültür oluşturmak için tüm çalışanların birbirini tanıması gerektiğini de unutmamak önemlidir.

İş gücünüzle etkileşimi nasıl güçlendireceğinizi ve güveni nasıl kolaylaştıracağınızı öğrenin.

Yeni bakış açıları ve yenilik

    Şirketinizin daha çeşitli bir grupla yeni fikirler bulma şansı çok daha yüksektir. Harvard Business Review, çeşitlilik ve yenilik sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulmuştur (18). Göç, endüstri, kariyer yolu, cinsiyet, eğitim, yaş açısından en çeşitli girişimler aynı zamanda gelir karışımları ile ölçüldüğünde en yenilikçi olanlardır. Çeşitliliğin altı boyutunun her biri inovasyonla ilişkilendirilirken endüstri, menşe ülke ve cinsiyetin şirketlerin gelirleri üzerinde daha da büyük etkileri olduğu ortaya çıkıyor.

Farklı ekipler müşteri profillerinin ihtiyaçlarına uyan ürün ve hizmetleri (19) daha iyi belirleyebilir. Ayrıca, birçok farklı çalışan, hayatlarında önemli zorluklarla karşılaşmış olabilir. Bu zorluklar, çeşitli çalışanları uzmanlıklarını bilemeye ve mükemmel problem çözme becerileri geliştirmeye zorlar.

Daha iyi karar verme

    Farklı ekipler daha iyi kararlar verir. Çevrimiçi bir karar alma platformu olan Cloverpop, 200 ekip tarafından verilen 600 iş kararını incelediği araştırmanın sonuçları, farklı ekiplerin karar vermede yüzde 60'lık bir gelişme sağladığını ortaya koyuyor (20). Özellikle, cinsiyet çeşitliliğine sahip ekipler bireysel karar vericilerden yüzde 73 oranında daha iyi performans gösterirken coğrafya, cinsiyet ve yaştan farklı ekipler, yüzde 87 oranında bireylerden daha iyi iş kararları alıyor.

Bununla birlikte, birçok şirket çalışanlarını karar verme sürecinin dışında bırakmaktadır. C-suite, önemli iş kararlarını almaktan sorumludur; aktif olarak azınlık seslerini arayanlar, çeşitli çalışanların karşılaştığı sorunları öğrenir. Sonuç olarak, liderler yeni bakış açıları kazanır ve çalışanlarına fark yaratmaları için ilham verir.

Geliştirilmiş performans

    Çeşitlilik ve kapsayıcılığın şirket kârını nasıl artırdığını ortaya koyan araştırmalar, bu sonucun artan üretkenlik ve performansın doğrudan bir ürünü olduğunu söylüyor. Çeşitlilik rekabetçi bir farklılıktır. McKinsey, cinsiyet çeşitliliğindeki her yüzde 10'luk artış için FVÖK'ün yüzde 3,5 arttığını göstermiştir (21). Önemli ölçüde daha fazla ırksal ve etnik çeşitliliğe sahip şirketlerin rakiplerini geride bırakma olasılığı yüzde 35 (22) daha fazladır. Harvard Business Review ayrıca, çeşitliliğin gözetildiği şirketlerin yeni pazarları ele geçirme olasılığının yüzde 70 daha yüksek olduğunu (23) ve bunun da daha yüksek performans sağladığını ortaya koymuştur.

Daha güçlü iş sonuçları ve karlar

    Çeşitlilik ve kapsayıcılık, çalışanların ruh sağlığı için açıkça faydalıdır (24), ancak aynı zamanda iş için iyi olan aşağı yönlü etkileri de vardır. Aslında, Harvard Business Review, daha çeşitli şirketlerin yüzde 19 daha yüksek gelir bildirdiğini tespit etti (25). McKinsey raporu, bir işletmenin üst düzey yönetici ekibinin ırksal ve etnik çeşitliliğindeki her yüzde 10'luk artışın kazançlarda yüzde 0,8'lik bir artışa yol açtığını belirterek bu tespiti doğrulamıştır (26).

Ek olarak, ırk, etnik ve cinsiyet çeşitliliği açısından en üst çeyrekte yer alan işletmelerin, kendi sektörleri için ulusal medyandan daha kârlı olma olasılığı (26) yüzde 25 daha fazladır. Bu özellikle kriz zamanlarında geçerlidir (27). Great Place to Work, durgunluk öncesi, sırası ve sonrasında halka açık yüzlerce şirketi değerlendirdi. Çok çeşitli, kapsayıcı şirketler yüzde 14,4'lük bir kazanç elde ederken (19), S&P 500 hisse senedi performansında yüzde 35,5'lik bir düşüş gördü.

 

Kaynaklar:

   (1)   Why Diversity and Inclusion Has Become a Business Priority – JOSH BERSIN

   (2)   How HCM Technologies Can Scale Inclusion in the Workplace (gartner.com)

   (3)   How Diverse Leadership Teams Boost Innovation (bcg.com)

   (4)   https://www.bcg.com/publications/2018/how-diverse-leadership-teams-boost-innovation

   (5)   https://www.achievers.com/blog/the-quick-guide-to-diversity-and-inclusion-in-the-workplace/

   (6)   Employee Empowerment: Definition, Benefits, and Factors - Achievers

   (7)   5 Signs of a Toxic Workplace and How to Fix It  - Achievers

   (8)   The Importance of Inclusion in the Workplace - Achievers

   (9)   7 Strategies to Hire Diversity of Thought In Your Organization (achievers.com)

   (10)  Recruiting a Diverse Workforce | Glassdoor for Employers

   (11)  Recruiting a Diverse Workforce | Glassdoor for Employers

   (12) The Importance of Diversity and Inclusion On Employee Engagement - Achievers

   (13)  How does employee well-being link to diversity and inclusion? | Include-Empower.Com (cultureplusconsulting.com)

   (14) Recruiting a Diverse Workforce | Glassdoor for Employers

   (15) Facilitating Trust in Today’s Workforce - Achievers

   (16) Empowerment & Trust: Create a Culture of Feedback with Employee Listening - Achievers

   (17) 6 types of employee rewards and how to use them - Achievers

   (18) How and Where Diversity Drives Financial Performance (hbr.org)

   (19) Diversity In The Workplace Is Now More Critical Than Ever (forbes.com)

   (20) 36078 (peoplemanagement.co.uk)

   (21) Why diversity matters | McKinsey

   (22) 54 Diversity In the Workplace Statistics to Know 2023 | Built In

   (23) How Diversity Can Drive Innovation (hbr.org)

   (24) Mental Health at Work: Lean Into It - Achievers

   (25) How and Where Diversity Drives Financial Performance (hbr.org)

   (26)  Embrace Diversity and Inclusion for an Improved Employee Experience (cmswire.com)

   (27) How Companies Are Leveraging Achievers During Times of Crisis

Dil Seçiniz..