logo

İş Dünyasında Başarı İçin Çeşitlilik ve Kapsayıcılığın Sunduğu Avantajlar

  • 2023-02-02

Farklı geçmişlere sahip çeşitlilik ve kültürel zenginlik, bize ihtiyaç duyduğumuz seslerin dengesini ve düşünce çeşitliliğini sağladığından, bugünün iş dünyasında çeşitlilik ve kapsayıcılık çalışmalarının önemi her geçen gün daha da artıyor. Kuruluşların, günümüz toplumunun gerçek insanlarını yansıtan çeşitliliğe sahip bir iş gücü istihdam etme konusunda daha proaktif bir duruş sergilemesinin zamanı geldi. Peki bu avantajlar neler yakından bakalım;

1. Daha fazla yenilik ve yaratıcılık

Farklı geçmişlere, becerilere, deneyimlere ve bilgilere sahip çalışanlarla dolu bir çalışma ortamına sahip olmak, yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin artacağı anlamına geliyor. Bu zenginlik işletmelerin uzun vadede genişlemesine yardımcı oluyor. Benzersiz fikirlerin farklı bir ortamda paylaşılması sayesinde çalışanlar fikirlerini başkalarıyla paylaşmak konusunda kendilerini daha rahat hissediyor. Böylece bir işletmenin hâlâ "tek sesle" çalışan işletmelerden sıyrılmasına yardımcı oluyor.

2. Çeşitlilik bir dizi beceri sağlar

Kapsayıcı ve çeşitliliğin olduğu bir ortama sahip olmak, beyin fırtınası yaparken, problem çözerken ve iş dünyasında yeni fikirler geliştirirken daha geniş perspektiflerin entegre edilmesini sağlar.

3. İş performansı artar

Çeşitlilik ve kapsayıcılık, birçok kişinin bir iş teklifini kabul ederken aradığı önemli faktörlerdir. İşletmenizin her kökenden insana sahip olduğunu görenler, iş teklifini kabul etmesini kolaylaştırırken kendilerini daha iyi karşılanmış hissetmelerini sağlayacaktır. İşletmelerin en iyi yetenekleri işe almasına olanak tanıyacaktır.

4. Daha mutlu çalışanlar

       Çalışanlar daha mutlu olacak! Çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik eden bir ortamda çalışmak, çalışanların işte olmaktan daha mutlu hissetmelerini sağlayacak ve bu da üretilen işe yansıyacaktır. Çalışanlar iş rollerinde gelişim fırsatlarını daha rahat bir ortamda ortaya çıkaracak, bu da işletmenin genel olarak gelişmesi ile işi başarıya taşıyacaktır!

5. Artan üretkenlik

Ekip çalışması ve işbirlikçi çalışma ortamı sağlanması, iş dünyasında üretkenliği artıran en önemli parametrelerden biri olarak görülür. Bunun nedeni, çeşitliliğe sahip bir ekibin çeşitli deneyimlerini ve becerilerini sunabilmesi ve diğer iş arkadaşlarının birlikte öğrenmesine ve birlikte daha rahat çalışmasına olanak sunabilmesindendir. Artan üretkenlik, fikirlerin değiş tokuş edilebileceği ve işletmenin çeşitli ve kapsayıcı bir iş gücüne sahip olmayan rakipler arasında daha kısa sürede gelişebileceği anlamına gelir.

6. Müşterilerinizi anlamanızı sağlar

Çeşitlilik içeren ve kapsayıcı bir ekibe sahip olmak, yalnızca şirket içinde işinize değil, aynı zamanda en önemlisi mevcut ve potansiyel müşterilerinize de fayda sağlayacaktır. Bunun nedeni, işinizi halihazırda çalışmakta olanları yansıtan farklı geçmişlere sahip kişilere pazarlayabilmenizdir. Çalışanlar, amaçlanan hedef kitle ile benzer geçmişlere sahip oldukları için işi etkili bir şekilde tanıtabilirler.

7. Aralarından seçim yapabileceğiniz daha fazla yetenek

İşletme, çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik ediyorsa, yeni yetenekler bulmak söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz daha çok şey vardır. Belirli bir şekilde görünen belirli bir kişiyi işe almakla ilgili olmayacak, bunun yerine bir kişinin getirebileceği ve işe katkıda bulunabileceği becerilere odaklanılacak, böylece yalnızca en iyi yetenekler işe alınacağından, işletmenin büyümesine yardımcı olacaktır.

8. Daha yüksek gelirler

Farklı ve kapsayıcı bir iş gücüne sahip olmak ve bunu başarılı bir şekilde yönetmek, sonuçta daha yüksek gelirlerin önünü açacaktır. Çalışanlar iş rollerinde daha mutlu olacak; yeni fikirler ortaya çıkacak ve üretkenlik artacaktır. Böylece daha büyük başarıların önünü açacak ve işletmenin gelişmesini ve rakipleri arasında öne çıkmasını sağlayacaktır.

 

Kaynak:

Bianca Miller Cole – Forbes dergisinde yayınlanan makalesinden alıntıdır (https://www.forbes.com/sites/biancamillercole/2020/09/15/8-reasons-why-diversity-and-inclusion-are-essential-to-business-success/?sh=250614421824)

Dil Seçiniz..