logo

Odağımızda: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 5

  • 2023-01-31

Toplumsal eşitliği sağlamak, tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek

Birleşmiş Milletler Üye Devletleri 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini belirleyerek 2030 yılı sonuna kadar erişilecek 17 hedef belirledi. Bu hedeflerden 5cisi eşitsizliklerin kaldırılması ve tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesiydi. Bu hedefe ulaşmak için 10 yıldan az bir süre kaldı, ancak ne yazık ki halen hedeflerin çok gerisindeyiz. COVID-19'un ile birlikte gelen küresel krizler, iklim acil durumu ve artan ekonomik ve siyasi güvensizliğin ortasında bu hedefte ilerleme başarısız olmakla kalmadı, tersine dönmeye de başladı. Dünyanın dört bir yanında kadın haklarına karşı büyüyen bir tepki, köklü özgürlükleri ve korumaları bile tehdit eder hale geldi.

Küresel topluluğun harekete geçme ve kadınlara ve kız çocuklarına yatırım yapma zamanı şimdi. UNWomen tarafından yayınlanan son rapora göre; mevcut ilerleme hızında, toplumsal yaşamda bu hedefi teşvik etmek, uygulamak ve izlemek için yasal çerçevelerde reform yapmak 286 yıl daha alacak.

BM Kadın Birimi'nin yıllık Toplumsal Cinsiyet Anlık Görüntüsü Raporu'nun 2022 baskısında derlenen, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik ilerlemeye ilişkin en son veriler, günümüzdeki çabaların yetersizliğini ortaya koyuyor. Değişim mevcut hızında devam ederse, analiz bu alanda hedefin önümüzdeki yüzyıllar boyunca gerçekleşmeden kalacağını gösteriyor.

Kadınların iş dünyasında güçlenmesi ve fırsat eşitliğine sahip olmasının sağlanması ülke ve global ekonomilerin gelişimi için elzem olduğu COVID 19 küresel krizi ile birlikte bir kez daha anlaşıldı. Özellikle kadın girişimciliğinin desteklenmesi, şirketlerin tedarik zincirleri ağında daha çok kadın girişimci hedefleri ile en hızlı çözüm olarak öne çıkıyor.

Kadın Girişimciliği Hızlandırıcısı (WEA), altı Birleşmiş Milletler kuruluşunu bir araya getiren çok paydaşlı bir ortaklıkla kuruldu: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ( UNGC), UN Women ve Mary Kay, dünya çapında kadın girişimciler için elverişli bir ekosistem oluşturarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) ulaşmada kadın girişimciliğinin kalkınma etkisini en üst düzeye çıkarmak hedefini taşıyor.

BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya (ECA), kadın girişimciliğini artırmak amacıyla hem kadın girişimcilerin hem de özel sektörün kapasitelerini artırmak için  Pilot programını tasarladı: (1) Kadın girişimcilerin ihale fırsatları için kamu ve özel sektörler işbirliği; (2) Tüm sektörlerden özel sektör kuruluşlarının, toplumsal cinsiyete duyarlı satın alma ve yatırım konusunda politikalar ve uygulamalar oluşturma ve inisiyatifler tasarlama kapasitelerinin güçlendirilmesi.

Halihazırda Kadın Platformu aracılığıyla fırsat eşitliği ve kapsayıcılık konularında öncü uygulamaları benimseyen Yıldız Holding, şimdi de Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınları Güçlendirme Kuruluşu (UN Women) ile iş birliği yaparak bu girişimlerini küresel boyuta taşıyor. Yıldız Holding, kadın girişimciliğini teşvik etmek ve kadınların tedarik zincirlerinde daha aktif rol almalarını desteklemek amacıyla UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. İmza töreninde Holding'i GODIVA Global CEO'su Yönetim Kurulu Üyesi Nurtaç Ziyal Afridi temsil etti.

Yıldız Holding, sahip olduğu kapsayıcılık ve çeşitlilik değerlerine uygun olarak, özellikle fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda birçok önemli adım atmaya devam ediyor;

2021'de başlatılan Kadın Girişimciliği EXPO, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde kadın girişimciliği ekosisteminin inşasını teşvik etmek için benzersiz bir ortaklık platformudur. EXPO, kadın girişimciler, yatırımcılar ve özel sektör temsilcileri için ağ oluşturma ve iş birliği, akran öğrenimi, fikir üretme, kapasite geliştirme ve iş geliştirme için etkileşimli bir alan sağlamak hedefini taşıyor.

16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleşen EXPO 2022, Yıldız Holding ana sponsorluğunda bölgedeki kadınların liderliğindeki işletmeler için en büyük ağ oluşturma etkinliği için Avrupa ve Orta Asya'dan kadın girişimcileri, yatırımcıları ve iş ortaklarını bir araya getirdi.

Kadınların iş hayatında ve toplumun her alanında güçlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi kapsamında sözleşmeli kadın çiftçileri destekliyoruz.

ŞOK’ta Ben de Varım projesi ile 2019 yılından bu yana ev hanımlarının emeğinden kazanç elde etmelerine destek oluyoruz.

Yıldız Ventures, küresel girişim ekosistemindeki girişim sermayesi yatırımlarının sadece %2,2'sinin kadın kuruculara verildiği bulgusundan yola çıkarak portföy yatırımlarının %10'unu kadın girişimcilere 24 ay içinde gerçekleştirmeyi taahhüt ediyor. Bu kapsamda Yıldız Ventures, sosyal girişim platformu Arya Kadın Yatırım Platformu BEYOND THE BILLION™ (oluşturulan) iş birliğiyle Türkiye ve Komşu Ülkelerdeki Kadın Girişimcilere yönelik 100 Milyon USD kampanyasının Ekim 2021'de ilk destekçilerinden biri oldu.

 

Kaynaklar;

https://www.unwomen.org/en/news-stories/in-focus/2022/08/in-focus-sustainable-development-goal-5?gclid=Cj0KCQiAw8OeBhCeARIsAGxWtUy-8Y-uHTCP60DoSHK5TD5W6Uzd6Fk8WUWLajo7H08Ivcx0OUgs0IAaAtREEALw_wcB

https://www.we-accelerate.com/pathways-to-empowerment/

https://eca.unwomen.org/en/what-we-do/economic-empowerment/womens-entrepreneurship-expo-2022

Dil Seçiniz..