logo

Mentörlük: STEM Alanında İlgi ve Başarıyı Artırmanın Bir Yolu

  • 2023-01-10

#WomenintheWorkPlace2022(1) raporuna göre günümüzde halen kadınlar teknik rollerde son derece yetersiz temsil edilmeye devam ediyor. Rapor aynı zamanda kadınların mühendislik ve teknik alanlarda çalışma oranlarının 2018 yılı verilerine göre daha da düştüğünü ortaya koyuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde, her yıl erkeklerden daha fazla kadın üniversiteden mezun oluyor. Her yıl, San Francisco Körfez Bölgesi de dahil olmak üzere, kadınların daha büyük bir yüzdesi teknik alanlarda dereceyle mezun oluyor. Ancak bu alandaki teknoloji şirketleri büyük ölçüde erkek egemen yapıya devam ediyor: çoğu mühendislik ekibinin %20'den azı ne yazık ki halen kadın.

Ekonomik belirsizliğin ortasında bile, STEM alanlarının gelecek nesiller için zengin fırsatlar sunmaya devam edeceğine dair yaygın bir fikir birliği vardı. Covid-19'dan önce, STEM kariyerleri zaten çalışanlar için önemli bir hedefken, pandemi sürecinde şirketler bu alanın önemine daha derinden şahit oldu. Pandeminin ardından ekonomiler toparlanırken, STEM alanındaki kariyer fırsatları daha da önemli hale geldi (2).

Kadınların STEM alanlarında liderlikte yeterince temsil edilmemesi, alana yeni ve çeşitli yüzler getirmeye çalışmada önemli bir engel olarak görülmekte (1). Kadınların azınlıkta olduğu bir alan olan teknoloji alanında çalışan bireyler bu alanda mentörlük deneyiminin sürdürülebilir bir kariyer hedefi için vazgeçilmez olduğunun da farkına vardı denilebilir. Mentör ilişkileri oluşturmak ve geliştirmek ise bu durumu tersine çevirebilir. Yapılan araştırmalar mentörlük alanında mentileri mentörlerine bağlamanın en iyi yolunun iş başında öğrenme (WBL) fırsatları olduğuna işaret etmektedir (2). 

Son araştırmalara göre (2), iş başında öğrenmeye dahil olan bireyler çok sayıda fırsata kavuşur. Bu fırsatlar, genç yetişkinlere STEM kariyerlerini okulun dışında anlamlı bir şekilde keşfetme fırsatı vererek, ilgi alanlarındaki bir kariyerin gerçekliğini daha iyi anlamalarına da olanak tanır. Bu imkanları sağlayan şirketler ise yeni nesil işgücüne yatırım yapma şansına sahip olur ve yetiştirdikleri alana zaten ilgi duyan ve deneyimli kişileri işe alma potansiyeline sahip olurlar.

Yıldız Holding olarak; kadın çalışanlarımızın yetkinliklerini tespit ederek kariyer planlarına destek veriyor, eğitim ve mentörlük programları gerçekleştiriyor, profesyonel gelişim olanaklarını artırmak için gereken tüm kaynakları sunuyor, gelişimlerini izleme ve değerlendirme süreçlerimiz ile takip ediyoruz. Bu alandaki mentörlük programlarımız;

Job@ Yıldız Holding: 10+ yıldır devam eden JOB Staj & Yeni Mezun İşe Alım Programımız ile genç yeteneklere fırsat eşitliği sağlamayı önemsiyor ve önceliklendiriyoruz. Kariyer hayatına bizimle adım atan yüzlerce yetenek, profesyonel yetkinliklerini geliştirmenin yanı sıra; aldıkları mentörlük desteğiyle kişisel gelişimlerinde de katma değer yaratıyor. Bugüne dek JOB@YıldızHolding mentörlük programına dahil olan genç çalışanların %54’ünü kadınlar oluşturuyor. Genç yeteneklere fırsat eşitliği yaratma konusundaki kararlılığımızı sürdürülebilir kılmak için Women in Sales Network gibi paydaşlarımızla iş birliği yaparak, fonksiyon bazlı fırsat eşitliğini de destekliyoruz.

Milyon Kadına Mentör: TurkishWin iş birliği ile Haziran 2022’de başlattığımız Milyon Kadına Mentör projesi ile STEM alanında çalışan kadın çalışanlarımız 1 yıl süreyle mentörlük desteği alıyor. Dünya vatandaşı kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri bu küresel paylaşım platformuna dahil olan kadın çalışanlarımız; çeşitlilik, kapsayıcılık, çalışan bağlılığı konularında kurum içi sosyal sorumluluk projelerimizin etkisini ve erişilebilirliğini arttırmaya katkı sağlıyor. Katılımcılarımızın hem Mentör hem Menti olarak bu yolculukta çift taraflı bir deneyim sağlamalarını destekliyoruz. 

Referanslar

(1)   https://wiw-report.s3.amazonaws.com/Women_in_the_Workplace_2022.pdf

(2) https://jfforg-prod-new.s3.amazonaws.com/media/documents/WBL_Principles_Paper_062416.pdf

 

Dil Seçiniz..