logo

Eşit Çalışanların İş Yerlerine Sağladığı 6 Fayda

  • 2022-11-21

İş yerlerinde cinsiyet ayrımcılığının nasıl gözlemlenebileceğine daha önceki yazımızda (link) değinmiştik. İş yerlerinde yeterli çeşitliliğin olmaması firmalara çeşitli şekillerde zarar verebilir. Gerekli olan çeşitliliğin sağlanması ve kadınların güçlendirilmesine değer verilmesi sadece “doğru olanı yapmak için” değil aynı zamanda firmalar açısından birçok olumlu etki yaratması ve ekonomiye katkıda bulunulması için de gereklidir.

Daha geniş bir perspektiften bakıldığında iş yerlerinde kadının güçlendirilmesine değer vermeyen firmaların toplumdaki yetenek ve becerilerin yarısını gözden kaçırdıkları söylenebilir.

İş yerlerindeki eşit çalışanların firmalara sağladığı 6 faydayı sizin için aşağıda derledik.

1.Olumlu Şirket Kültürü

Her cinsiyet için kapsayıcı bir şirket kültürü oluşturmak daha özgür bir çalışma ortamı yarattığı için tüm çalışanların kendini değerli hissettiği ve saygı gördüğü bir iş düzeni sağlar. Bireyler değer gördüklerini hissettiklerinde kendi fikir ve görüşlerini daha rahat bir şekilde ifade edebilirler. Bu durum herkesin farklı yeteneklere sahip olduğunu ortaya çıkarır ve birbirlerinden öğrenebilecekleri bir çalışma ortamı yaratır.

Yapılan araştırmalar kadın çalışanların iletişimde sözel olmayan yani vücut dili ile ifade edilen ipuçlarını gözlemlemekte daha güçlü becerilere sahip olduğunu göstermektedir. Bu durum olası çatışmaları önleyebileceği için olumlu şirket kültürü yaratmak açısından iş yerlerindeki kadının güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serer.

2.Mükemmel Şirket İtibarı

ş yerlerinde kadının güçlendirilmesini savunan ve politikalarında yer veren şirketlerin dış dünyada itibarları da yükseliyor. Hem eşitliğe değer veren müşterilere ulaşma, hem içeride çalışan bireylerin mutluluğu ve iş verimliliği hem de benzer değerlere sahip başka firmalar ile çalışma olasılıkları, itibarları ile doğru orantılı şekilde artış göteriyor.

3.Çatışmaları Doğru Yönetebilme

Bireyler çatışma anında farklı davranışlar sergileyebilirler. Bazı kişiler çatışmadan kaçınmadan, direkt kendi istekleri doğrultusunda hareket ederken diğerleri barışçıl bir tutum sergileyerek çatışma ortamından uzaklaşabilir. Farklı özelliklere sahip bireylerin aynı yerde çalışması çalışanların doğru iletişim kurabilme becerisini güçlendirerek çatışmaların doğru yönetilmesine yardımcı olur.

Cinsiyetlere atanan roller dolayısıyla bireyler çatışma yönetiminde farklı tutumlarını göstermezler. “Yeteri kadar erkek” veya “yeteri kadar kadın” olmadıkları için yargılanmak istemeyen çalışanlar, çekindikleri zaman iş yerinde oluşabilecek çatışmaları çözmek bir hayli zor bir hal alır.

4.Daha Fazla Kazanç

Ekonomik açıdan bakıldığında, kadınların alım-satım süreçlerinde çok etkili oldukları görülmektedir. Bu bilgi göz önünde bulundurularak şirketlere bakıldığında olumlu müşteri deneyimlerini üst düzeyde tutmak isteyen firmaların müşterileri ile kurdukları iletişim çok önemlidir. Alım süreçlerinde yer alan müşteriler çok çeşitli oldukları için firmaların çalışanlarının da bu çeşitliliğe sahip olması ve değer vermesi müşteriler ile doğru şekilde iletişim kurmasını sağlar. Bunun şirketlere yansıması ise müşterilerin ihtiyacının karşılandığı iyi bir müşteri deneyimidir.

McKinsey tarafından yayınlanan rapora göre yönetim kurullarında daha fazla kadın yönetici olan firmaların kendi sektörlerindeki rakiplerine göre daha fazla kazanç elde ettikleri ortaya çıktı.1

5.Daha Fazla Yenilik ve Yaratıcılık

Boston Danışma Grup’un yaptığı bir araştırmada yenilikçilik üzerine en fazla kazanan firmaların yönetim ekiplerinin farklı kültürlere, kariyerlere veya cinsiyetlere sahip bireyler tarafından oluştuğu ortaya çıkmıştır.2

Kadının güçlendirilmesinin ve çeşitliliğin değer gördüğü şirket kültürlerinde çalışanlar kendilerini yargılanma korkusu olmadan rahatlıkla ifade edebilirler. Bu da şirketin yeniliklere daha açık olmasını sağlar. Bütün çalışanların katkısı ile ortaya koyulan ürünler daha yenilikçi ve daha yaratıcı olur.

6.Yetenekli Bireylere Daha Fazla Ulaşabilme

İş arayan kişilerin çoğunluğu, aldıkları teklifleri değerlendirirken teklifi veren firmanın çalışan çeşitliliğine bakıyorlar. Özellikle çoğu firma tarafından aranan niteliklere sahip kadınlar iş teklifini kabul etmeden önce firmanın kadınların güçlendirilmesine önem verip vermediğine bakıyor.

Ayrıca PwC tarafından yapılan araştırmada milenyum jenerasyonundaki kadınların %85’i iş ararken kadının güçlendirilmesi ve çeşitlilik konularına önem verdiklerini belirtmişler.3

Yani, her firmanın istediği özelliklere sahip olan üst düzey çalışanların iş yerlerindeki cinsiyet eşitliğine ve çeşitliliğe önem verdiğini ve bu değerlere sahip olmayan şirketlerde çalışmak istemediklerini görülüyor. Dolayısıyla yetenekli çalışanlara sahip olmak isteyen şirketlerin kadın çalışanlara verdikleri değer işe alım süreçlerini doğrudan etkiliyor.

Yapılan araştırmalar kapsayıcı bir çalışma düzenine sahip olan firmaların iş ile ilgili karar verirken %87 oranında daha doğru kararlar verdiklerini ortaya çıkarmıştır.4 Eşit çalışan sayısı yeteri kadar sağlanamamış şirketlerin ise daha zayıf karar verdikleri görülmüştür.

Sonuç olarak, iş yerlerinde kadın politikalarına duyarlı şirketler daha kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratabilirler. Kapsayıcı bir çalışma ortamı çalışanların morallerini ve aidiyet hislerinin yüksek olmasını sağlar. Şirketlerde çalışan kaybetme oranı kapsayıcılık ile düştüğü için işe alım süreçlerinde hem zaman hem de çalışan yetkinliği olarak büyük kazançlar sağlanır.

  1. https://www.mckinsey.com/featured-insights/employment-and-growth/how-advancing-womens-equality-can-add-12-trillion-to-global-growth
  2. https://www.bcg.com/publications/2022/addressing-diversity-in-investment
  3. https://www.pwc.com/gx/en/about/diversity/internationalwomensday/the-female-millennial.html
  4. https://emtrain.com/blog/diversity/better-decision-making/#:~:text=According%20to%20research%20by%20Cloverpop,from%20an%20overall%20organization%20standpoint

Dil Seçiniz..