logo

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİNDE YILDIZ HOLDİNG

  • 2023-09-30

KADIN GİRİŞİMCİ KİMDİR?

  • Kadın girişimci, evinde veya dışarıda kurduğu iş yerinde, bireysel olarak veya istihdam ettiği kişilerle birlikte çalışarak, işin sahibi olarak faaliyet gösteren ve hatta ortaklık kuran kişidir. Kendi ürettiği mal veya hizmetlerin üretimini yönetir, dağıtımını, pazarlamasını ve satışını yapar veya yaptırır. İş süreçlerini örgütler, üretim ve hizmet planlamasını yapar, iş yerini işletir, geliştirir veya kapatırken karar verme yetkisine sahiptir. İşine bağlı olarak diğer kişiler, örgütler, kurumlar ve kuruluşlarla ilişkiler kurar. Kazandığı geliri yönetirken yatırım ve kullanım alanlarında söz sahibi olan kadın girişimci, kendi işinin lideridir.

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

  • Kadın girişimciler, kadın girişimciliğinin önemini vurgulayan temel yetenekleri başarı yolculuğuna taşırlar. Bu yetenekler arasında farklı perspektifleri dinleyebilme, toplulukları karar alma süreçlerine dahil etme, esnekliği benimseme, gençleri ve kadınları destekleme, diğer kadınlara liderlik fırsatları sunma, yetki verme ve çeşitli yaşam deneyimlerine ve becerilere değer verme yer alır. Empati yeteneği ve çözüm odaklı yaklaşım da bunların arasındadır. Bu özellikler, kadın işletme sahiplerine liderlik ve başarı konusunda eşsiz bir perspektif sunar, ayrıca iş dünyasına katkılarını daha da önemli hale getirir. Artan araştırma sonuçları, kadınların ekonomik hayata katılımının arttırılmasının önemli faydaları olduğunu ortaya konuyor. Bu bağlamda kadınların iş hayatında daha aktif olması, ulusal ekonomilerdeki iyileştirmeleri, hane halkı üretkenliğini, yaşam standartlarının yükseltilmesini, olumlu uzun vadeli etkileri olan çocukların refahının artırılmasını ve iş yerlerindeki karlılık oranlarının yükseltilmesini teşvik etmektedir.

 

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN ÖNÜNDEKİ ZORLUKLAR NELERDİR?

  • Kadınların sahip olduğu ekstra sorumluluklar veya bilgi düzeylerindeki eksiklik onların eğitim süreçlerini etkileyerek bazı alanlarda sınırlı bilgiye sahip olmalarına neden olur. Kadınlar, erkeklerin hakim olduğu alanlarda bilgi, yetenek ve statülerini güçlendirerek kendi yerlerini bulabilirler. Ancak eğitim dezavantajıyla girdikleri iş piyasasında, genellikle geleneksel ve düşük nitelikli işlere yönelmeleri, onların girişimcilik deneyimini yetersiz bırakabilir.

  • Kadınlar birden fazla toplumsal role sahip olduğu için aile içi dengeyi koruma amacıyla eş ve annelik statülerini de icra etmek zorundadır bu yüzden kadının aile ve çalışma hayatı arasındaki denge mekanizmasını korumaya çalışması kadın girişimciliği önündeki engellerden biridir.

  • Kadınların girişim fikirlerine çevresel ve ailesel karşı çıkmalar kadınlar üzerinde bir baskı oluşturmaktadır ve kadınların iş sahasında cesaretlendirilmesinin önüne geçerek negatif bir durum yaratmaktadır.

  • Kadınların iş hayatında gördükleri ayrımcılık ve “kadınların yapabileceği ve yapamayacağı meslekler” söylemi ile cinsiyete dayalı bir polarizasyonun oluşturulması kadın girişimciliğinin önündeki bir diğer engeldir.

  • Kadın girişimciler, işletmelerini yönetme sürecinde gerekli olan etkili ağ erişimine sahip olma konusunda zorluklar yaşayabiliyorlar. İş dünyasında bazı sektörlerde kadınların temsilinin daha düşük olduğu ve bu nedenle erkeklerle aynı düzeyde erişim imkanlarına sahip olamadıkları bir gerçektir. Bu da kadın girişimciliği önünde bir network handikapı yaratmaktadır.

  • Finansal zorluklar ve bürokratik engeller de kadın girişimciliğini zora sokan diğer faktörlerdir.

 

ZORLUKLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA YILDIZ HOLDİNG KADIN PLATFORMU 

  • Yıldız Holding Kadın Platformu, kadın girişimciliğinin desteklenmesi konusunda son derece duyarlı faaliyetler yürüterek kadınların iş arenasında aktif, güçlü ve lider bir profil çizmesinin önünü açıyor. Bu anlayışla Yıldız Holding Kadın Platformu, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi ile başarılı bir entegrasyon kurarak kadın girişimciliği için çok önemli projeleri hayata geçiriyor. Yıldız Holding Kadın Platformu, “Women’s Entrepreneurship Accelerator” girişimine dahil olarak kadınların iş hayatında yaşadığı zorlukların giderilmesi, kadının güçlendirilmesi, kadın girişimciliğinin efektif uygulamalarla teşvik edilmesi gibi birçok olumlu faaliyet alanları oluşturmaktadır. Programın amacı, kadın girişimcilerin işlerini geliştirmelerine ve uluslararası pazarda başlatmalarına yardımcı olmaktır. Hızlandırma programı, Türkiye’den başarılı kadın girişimcilerle toplantılar, haftalık çalıştaylar, bireyselleştirilmiş bir yaklaşım, dijital araçlara erişim ve girişimci ve uzmanlardan oluşan bir topluluğun yanı sıra finansman fırsatları da dahil olmak üzere avantajlar sunuyor. Yıldız Holding Kadın Platformu, çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşitlik anlayışıyla kadınların yaşadığı tüm zorlukların minimize edilerek iş konsantrasyonunun sağlanmasına önem verdiği gibi kadınların başarılarının diğer kadın girişimcileri cesaretlendirmesi adına çalışmalar da yürütmektedir. “Tarımın Kadın Yıldızları”, “Yıldız Ventures”, “Shine Together” gibi çeşitli projelerle kadınların çalışma hayatındaki sayısının arttırılmasına ve bunun duyurulmasına yönelik ciddi adımlar atılmaktadır. Yıldız Holding’in kadın girişimciliğini desteklediği en efektif oluşumlardan biri de SEÇ Market modelidir.

SEÇ MARKET MODELİ İLE KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN DESTEKLENMESİ

  • Yıldız Holding, kadınların aile içinde birer lider olduğunu kabul edip, kadınların ticarette de lider olabilmesinin önünü açıcı bir girişim olan SEÇ Market modelini hayata geçirmiştir. Bu model ile birlikte kadınların modern perakendecilik alanında kendi işlerini organize edebilecek seviyeye gelebilmesi amaçlanmış ve geleneksel esnaf kültürünün reforme edilerek yaşatılması esas alınmıştır. SEÇ Market iş ortaklarının içindeki kadın girişimci sayısı %10 seviyelerine gelerek bu konuda birçok kadın girişimci adayına örnek teşkil etmiştir. Küçük ölçekli geleneksel bakkallık faaliyeti yürüten kadınlar SEÇ Market modeli sayesinde danışmanlık hizmeti alarak müşteri memnuniyetini arttırıcı stratejileri öğrenirken aynı zamanda cironun nasıl yükselebileceğine dair uzman görüşleriyle ticari başarılarını arttırabilmektedir. Mağaza yerinin seçiminden raf dizilimine, ürün tedarikinden genel market işleyişine kadar her aşamada SEÇ, girişimcilere destek ve danışmanlık hizmeti sunarak çok daha başarılı bir ticaret anlayışını teşvik etmektedir. Girişimcilere yönelik daha fazla ürün çeşitliliği sunan SEÇ Market kurumsallaşmış bakkallar yaratarak girişimcilerin müşteri nezdinde güven kazanmasını da sağlamaktadır. Seç Market ile kadın girişimciliği Türkiye’nin dört bir yanında desteklenerek perakende sektörü içerisindeki rekabette kadınlara güçlenme fırsatı yaratmaktadır.

 

KAYNAKÇA

 

Dil Seçiniz..