logo

Çeşitliliğin ve Kapsayıcılığın Şirketler İçin Önemi

  • 2023-03-22

    Çeşitlilik ve kapsayıcılık şirketler için her geçen gün daha önemli geliyor. Farklı fikirleri, kültürleri ve yaşam tarzlarını şirkete kazandırmak ve bu farklılıkların kuruma ait olduğunu hissetmesini sağlamak temelde şirket kültürünün gelişmesini sağlıyor. Bu da beraberinde şirketlerin ürettikleri ürünler ve sağladıkları hizmetlerden müşterinin duyduğu memnuniyetin artmasını getirirken aynı zamanda şirketin yetenek havuzunu da genişletiyor.

    Şirketlerin farklı cinsiyet, sosyo-ekonomik durum ve demografik yapılardan kişileri istihdam etmesi pek çok açıdan fayda sağlıyor.

Peki, bu faydalar neler ve şirketler bunu nasıl hayata geçirebilir? 

(1)  Çeşitlilik ve Kapsayıcılık ile Potansiyeli En Üst Seviyede Kullanmak

    Çeşitliliği yüksek bir iş gücüne sahip olmak, şirketlerin müşterileri başta olmak üzere paydaşlarının ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmesini sağlıyor. Harvard Business Review tarafından yayınlanan bir araştırma, etnik olarak çeşitlilik gösteren şirketlerin daha yüksek performans gösterme olasılığının %35, cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketlerde ise %15 arttığını gösteriyor. Bunun yanı sıra, pek çok tüketici, kişisel olarak ilişki kurabildiği markalara yöneliyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık bu açıdan da şirketlere fayda sağlıyor. 

(2)  Çeşitlilik ile Operasyonları En Üst Düzeye Çıkarmak

    Konuya yetenek yönetimi perspektifinden yaklaşacak olursak, çeşitlilik ve kapsayıcılık herkesin potansiyelini maksimum düzeyde kullandığı, en iyi fikir ve yetkinlikleriyle katkıda bulunabileceği bir ortam oluşturmaya yardımcı oluyor. Günümüzde bir şirketin başarısı yenilik getirme, yeni çözümler geliştirme kapasitesiyle ölçülüyorsa, bunu nüfusun bir bölümünü dışarıda bırakarak yapmanız mümkün olmaz. Bu nedenle de farklı bakış açılarına açık, bu farklılıkların ait olduğu ve fikirlerin özgürce tartışılabildiği bir kurum kültürü oluşturmak hem yetenekler hem de şirketler için başarının anahtarı olarak kabul edilebilir. 

Özellikle “Büyük İstifa” ve “Sessiz İstifa” gibi küresel düzeyde eğilimlere şahit olduğumuz, yeteneklerin daha mobil hale geldiği günümüzde, şirketlerin işveren markası açısından da çeşitlilik ve kapsayıcılık bir gereksinim haline geliyor. Çeşitlilik ve kapsayıcılık politikalarına sahip olan ve bunu etkili bir şekilde uygulayan şirketler yeteneklerin çalışmak istediği kurumlar olarak öne çıkıyor. İş hayatında Z kuşağı temsilcilerinin her geçen gün sayısının arttığını da göz önüne aldığımızda, yeteneklerin değerlerini paylaşabildiği bir kurum kültürü sunmak oldukça önemli.

      (3)  Kapsayıcı Bir Ortam Yaratmak

    Çeşitlilik ve kapsayıcılığın şirketler açısından faydaları oldukça aşikâr. Peki, bunu kurum kültürünün bir parçası haline getirmenin yolları neler? Bunlardan ilki, çeşitlilik ve kapsayıcılığı insan kaynakları politikalarının merkezine yerleştirmek. Bunun temeli de fırsat eşitliğini sağlamaktan, işe alımdan performans yönetimine tüm alanlarda kişilerin “kim” olduğundan bağımsız olarak sahip oldukları yetkinliklere bağlı bir sistem kurmaktan geçiyor. İnsan kaynakları yönetiminin fırsat eşitliğinin şirketlerdeki garantörü olmasının yanı sıra, farkındalık artırılmasına yönelik çalışmalara da katkı sağlayan fonksiyon olması önem taşıyor. Aynı zamanda çalışan katılımı ile şirkette alınan kararlara yeteneklerin dahil olmasını sağlamak da çeşitlilik ve kapsayıcılık yönetimi açısından kritik önemde.

      (4)   Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Çalışmalarını Takip Etmek

    Tüm bunlara ek olarak, şirketlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık açısından hedef belirlemeleri, bu hedefleri takip etmeleri ve raporlamaları günümüzün olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Yönetim alanında önde gelen isimlerden Peter Drucker’a atfedilen “ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz” yaklaşımından yola çıkarak, şirketlerin de çeşitlilik ve kapsayıcılık alanındaki çalışmalarını ölçmeleri, ilerlemenin ilk koşulu.

Nasıl ki her bir çalışan için yıllık hedefler belirleniyor ve kişilerin performansları buna göre ölçülüyorsa, şirketler için de kritik başarı göstergelerinden birinin çeşitlilik ve kapsayıcılık alanındaki performansları olduğunu söyleyebiliriz.

Yıldız Holding şirketleri için Yıldız Holding Kadın Platformu tarafından her yıl yayımlanan raporların bu açıdan çok kıymetli olduğuna inanıyorum. İnsan kaynakları yönetimi açısından temel verileri paylaşarak rapora katkı sağlayan ekip olarak, bunun büyük bir farkındalık oluşturduğunu ve her yıl bu alanda daha iyi performans göstermek için bir teşvik yarattığını söylememiz mümkün.

Dil Seçiniz..